PUBLITECH Satelliet-TV

Satelliet algemeen.

 


Bijna elk land heeft op dit moment radio-en tv-ontvangst via de satelliet.
Maar de +/- 70 satellieten , die op zo'n 36.000km boven de evenaar gelijk met de aarde meedraaien,
hebben een groot maar toch beperkt bereik.

Anders dan bij de "aardse" radio- en tv ontvangst hebben we helemaal niets aan een satelliet die bijvoorbeeld achter onze horizon "hangt" .
De schotel moet de satelliet altijd kunnen "zien" Daarom kunnen ook bomen die in de weg staan de ontvangst geheel onmogelijk maken.     Vuistregel voor ontvangst van Nederlandse zenders via ASTRA1:de schotel moet vrij zicht hebben op de plek waar rond 12.00 uur de zon staat.

Vanuit onze positie in West-Europa zijn er ongeveer een twintig-tal van de genoemde 70 satellieten echt van belang.

Verder kunnen (en worden) de signalen van een satelliet gericht uitgezonden. Men probeert het signaal te bundelen zodat het enkel het gebied bereikt waarvoor de uitzendingen bedoeld zijn. Hiermee wordt bereikt dat er een relatief kleine schotel nodig is om de beelden goed te onntvangen.
Dit kan op een kaart worden ingetekend en levert dan de zogenaamde "footprint" van een sateliet op. 

Als het signaal van RTL 4 bijvoorbeeld de hele aardbol zou bedekken in plaats van enkel West-Europa zouden er schotels van een paar meter nodig zijn om een storingsvrij plaatje op onze tv te laten verschijnen.

Hierdoor kan het dus voorkomen dat niet alle zenders die door een bepaalde satelliet worden uitgezonden daadwerkelijk door ons ontvangen kunnen worden

Een goed voorbeeld hiervan is de satelliet die door de Turkse tv wordt gebruikt. (TURKSAT) Deze satelliet heeft twee antennes. Een staat gericht op Turkije zelf, de andere voorziet West-Europa van signaal.

En ASTRA2 op 28 graden oost is in principe alleen in Engeland goed te ontvangen. Als randverschijnsel is ook in Nederland  vrije ontvangst van BBC mogelijk.  Op dit moment hebben wij positieve ervaringen in Zuid-Frankrijk met een extra schotel en koppeling met bestaande schotel..    Voor BBC-ontvangst in Frankrijk :mail   BBC@publitech.nl