PUBLITECH Satelliet-TV

ASTRA

 

Een van de meest bekende satellieten is de ASTRA1 , die vanuit Luxemburg wordt bestuurd.
In praktijk hangen er op 19 graden oost op 38000 km hoogte een 6-tal zo dicht bij elkaar, dat de schotel ze ziet als een geheel.

ASTRA 1E, 1F, 1G en 1H, (werkend in de zgn hoge band, van 11700 Mhz tot 12730 Mhz) zenden de programma's "digitaal" uit.
Waaronder De Franse, Spaanse en Nederlandse gecodeerde zenders van CanaalDigitaal ofwel Canal+.                                                            Voordeel van digitaal is de mogelijkheid meerdere zenders op 1 frekwentie uit te zenden. De kwaliteit is zeker niet beter dan analoog , maar de capaciteit is efficienter te gebruiken. Dus voor de uitzendende partij  minder duur.Dat de digitale ontvanger veel duurder is voor de consument is een detail !

ASTRA 1A, 1B, 1C en 1D, (werkend in de lage band, van 10700 tot 11700 Mhz) zenden de programma's in principe analoog uit en verspreiden zo'n 300 radio en tv-stations, waarvan er sommige gecodeerd zijn.De laatste jaren gaan veel zenders over op digitaal en worden de vrijgekomen frekwenties ook digitaal benut, dus meer digitaal/meer te ontvangen zenders.

Op 13 graden oost hangt de groep van 5 satellieten die bekent staat onder de naam EUTELSAT, die samen zo'n 500 radio/tv-programma's doorgeven.

Op 5 graden west hangt een satelliet van France Telecom. Deze geeft een aantal franse programma's door, te weten: TF1,TF2, TF3, TV5 en M6. Deze zijn goed te ontvangen met een simpele en goedkopere analoog-ontvanger en 80 cm schotel. Omdat de uitzendingen op Frankrijk gericht zijn wordt wel de franse norm gehanteerd, SECAM in plaats van het bij ons gebruikte PAL. Dit is op een nederlandse tv enkel in zwart-wit te ontvangen.Om kleur te krijgen is dus een multinorm-ontvanger nodig. Bijna alle Franse tv's hebben die mogelijkheid, maar ook veel SONY's en PHILIPSen uit Nederland ! 

Sinds kort is er op 5 west ook digitaal doorgifte van ongecodeerde Franse tv. Bedoeld voor de aanvoer van de franse variant van digitenne : TNT . geeft de mogelijkheid om met een extra schotel ook Frans te kijken. 

Zoals al eerder gezegd :Steeds minder wordt er gebruik gemaakt van analoge transmissie . Digitaal geeft de mogelijkheid meerdere zenders op dezelfde frekwentie door te geven. In praktijk is dit beduidend goedkoper voor degene die zendt. Voor de ontvangkant geldt dit helaas niet en is men zelfs duurder uit. Door het vrijkomen van analoge frekwenties in de lage band, zien we steeds meer digitale signalen daar bij komen. Dit vraagt dus extra aandacht bij installatie van grotere systemen: deze ontwikkeling was door vele installateurs niet meegenomen bij projekten, waardoor in de direkte toekomst systemen van 2 a 3 jaar oud al hopeloos verouderd zijn en sommige zenders niet kunnen weergeven.