PUBLITECH Satelliet-TV

De satelliet-ontvanger.


Er zijn voor Nederland 2 types ontvangers op de markt: SECA en IRDETO. Canal+ streeft er naar om binnen afzienbare tijd op te houden met uitzendingen voor de IRDETO-ontvanger. Ondanks dat dit voor hun bijna niets extra kost : SECA en IRDETO worden gelijktijdig uitgezonden via dezelfde zenders via SYMULCRIPT : een kunstje om beide systemen gelijktijdig te laten werken .Eigenlijk afgedwongen door de Italiaanse overheid, omdat ook daar Canal+ overstapte op SECA en heel veel Italianen de IRDETO-ontvanger niet willen weggooien.

De kaarten van het IRDETO-systeem blijken in praktijk "gekraakt" te kunnen worden : Begaafde techneuten kunnen dan niet-werkende kaarten op hun computer werkend maken . Veelal voor korte duur, want bij Canal+ bewaken ze dat goed ! En veranderen ze de codes regelmatig. Recent zijn alle bestaande irdeto kaarthouders aangeschreven om de oude kaart tegen betaling om te ruilen voor het beter te verdedigen IRDETO-2 systeem.

Sinds ook het SECA systeem door hackers onderhanden is genomen, worden ook hier met grote regelmaat de codes gewijzigd. Voorafgaand aan iedere wijziging worden de kaarten op afstand 'opgewaardeerd'. Hierdoor is het van belang dat de ontvanger minstens één maal per maand gedurende een uur afgestemd staat op één van de nederlandse zenders. Mist u een update, gaat het beeld op zwart en dient de kaart middels een telefoontje (vanuit nederland!) naar de technische dienst van Canal+ weer geactiveerd te worden.Als publitech-klant kunt u dit door onze helpdesk laten verzorgen.

Op het moment is het Seca-systeem vervangen door Seca2, dit is tot op heden nog niet gekraakt.